Linnetyg är populärt i Sverige

En av anledningarna till att linnetyg är så populärt i Sverige är att det är ett hållbart material. Det finns dock linne av olika kvalité på marknaden.

En del säger lin medan andra säger linne. Vad är det då för skillnad? Egentligen är det två helt skilda saker. Det ena är när det har tillverkats något och det andra är råmaterialet. Det mest korrekta är att kalla själva växten för lin medan man kallar det färdiga tyget för linne. Blommorna på linet är vackert blå, vilket kan vara kul att veta.

Linneväv och linnetyg är dock två namn för samma sak. Ett linnetyg är starkt och har hög förmåga att absorbera fukt. På så sätt liknar linnetyget ett bomullstyg. När det kommer till linne är det så att det blir ännu starkare när det är vått och fuktigt. Det är lite unikt då många trådar i andra material blir vekare när de är i kontakt med mycket väta.

Linnetyg finns i flera prisklasser

När du ska köpa linnetyg är det bra att titta lite extra på både pris och vad det är för täthet i väven. Ett klassiskt linnetyg är utmärkt att använda när du vill sy en linnekostym, en skjorta eller ett annat sommarplagg. Det känns nämligen svalt mot huden på ett sätt som inte många andra tyger gör. Det är helt okej att använda ett skrynkligt linneplagg. Alla vet att det skrynklar sig väldigt lätt.

Har du inte provat att sova i linnelakan är det en upplevelse du inte bör missa. På sommaren är det en sval och behaglig känsla. En del människor tycker att linnelakanen är lite för sträva mot huden. Andra älskar det och vill inte sova i något annat. Köper du dig ett fint linnetyg är det lätt att sy sina egna påslakan. Det blir inte ett så stort hål i plånboken då.