Trä- eller stenskivor i köket?

Är det dags att göra om köket? Med små justeringar kan man förnya och fräscha upp inredningen hemma. En av de stora frågorna som en köksrenovering handlar om är materialen som ska användas på bänkarna. För många handlar det om att välja sten eller trä, även om till exempel rostfritt stål också är populärt. Oavsett vilket material man väljer att ha i sin nya köksinredning av dessa två kommer man att behöva ta ställning till egenskaper som finns inom olika stentyper och olika träslag.

Stenskivor – vilket material?

Marmor

Att ha stenskivor i marmor är ett populärt val. Det är ett tidlöst och vackert material som sannolikt kommer att funka lika bra om flera decennier som det gör nu. Många väljer det i första hand av estetiska skäl. Marmor är att lätt att matcha med andra interiörer, nästan oavsett vilken typ av interiör det är.

Det finns dock nackdelar med materialet. Det är väldigt poröst, vilket gör att spill från olika vätskor, särskilt sura och färgstarka sådana, lätt sugs in i materialet. Det är därför mycket viktigt att man impregnerar stenskivor av marmor innan man börjar arbeta i köket.

Stenskivor i granit

Att ha en bänkskiva i granit är visserligen dyrt vid inköpet, men många menar att det faktiskt är ett mycket bra ekonomiskt val. Granit är ett extremt tåligt material som nästan håller hur länge som helst. Granit är dessutom mycket hårt och tål de allra flesta påfrestningar det kan tänkas utsättas för i ett kök. Där en marmorskiva hade blivit hårt naggad i kanten, hade en stenskiva i granit knappt fått en synbar skada. Vidare kan du ställa heta kastrullar eller stekpannor på stenskivor i granit utan att oroa dig.

Granits hårdhet innebär många fördelar – men det kan också innebära vissa nackdelar. Tappar du något ömt på den, porslin eller ett glas eller liknande, är det lätt att det går sönder. Har du stenskivan nära en diskmaskin bör försiktighet iakttas vid in- och urplockning. Läs mer och få inspiration på http://www.stenskivor.biz/.

Bänkskivor i trä

Vilken träskiva du väljer kommer att ha stor inverkan på utseendet. Egenskaperna är dock någorlunda lika varandra. De flesta anser att en fin bänkskiva i trä både är hållbart, tidlöst och varmt. Där en stenskiva i granit kanske hade känts för kallt, hade en träskiva istället kunna värma och ge köket en känsla av hemtrevnad.

Det finns både för- och nackdelar med träets egenskaper för användning av bänkskiva i kök. En av nackdelarna är att trä kan vara känsligt för både fläckar och fukt. Den som vill ha en fin bänkskiva i trä, som håller i längden, får regelbundet lägga tid på underhåll för att den ska se fräsch ut även framöver. En fördel är att det är lätt att komplettera med olika typer av interiörer. Den som vill ha ett modernt och exklusivt intryck kan välja en träskiva i valnöt.