Dags att fräscha upp golvet?

Har du tröttnat på hur det ser ut i din bostad? Vi är till mångt och mycket beroende av förändringar och de flesta av oss får en energikick av att göra om och skapa nya intryck i hemmet. Trots att vi köper nya möbler, målar om eller testar att ställa inredning på ett annorlunda sätt så kan man ändå känna att man kört fast: intrycket blir lika trist och dunkelt oavsett. Just då kan det vara bra att blicka nedåt och påbörja förändringen där man har sina fötter: på golvet.

Golvet täcker hela bostaden och oavsett om man har olika golv i varje rum eller om man har ett golv som löper som en röd tråd genom bostaden så finns samma dilemma att ta hänsyn till. Ett golv slits i takt med tiden och slitaget kommer obönhörligt att påverka intrycket av hur man bor – detta som en följd av att golvet i fråga täcker så stor yta. Många tänker inte på detta utan investerat dyrt i andra lösningar och försöker nå högre höjder genom detta.

Börjar man med golvet så är mycket vunnet. Ett fräscht golv rinner över och ger hela rummet – eller bostaden – ett lyft. Ett nött, slitet och trist golv gör, tyvärr, samma sak. Genom att vara medveten om golvets roll i inredning så kan man nå nya höjder och detta utan att behöver köpa nya möbler för åtskilliga tusenlappar.

Går golvet att slipa?

Att golv nöts följer en logik. Dagligen så går vi på våra golv och vi ställer tunga möbler på dem. Till detta så spiller vi, vi tappar föremål och drar in en massa smuts som hamnar på ytorna. Detta skapar ett naturligt slitage som sedan spiller över och ger ett mer lugubert intryck. För många golv så spelar det ingen roll hur mycket man städar och rengör: de ser fortfarande lika trista och glanslösa ut.

I praktiken finns det två stycken metoder att använda för att skapa en förändring och båda dessa ska vi titta närmare på här genom att gå igenom för- och nackdelar. Vi börjar med det – numera – enklaste sättet: en golvslipning.

De flesta golv går att slipa. Finns det tillräckligt med slipmån – tjocklek – så kan man slipa golvet i fråga. Vissa material – plast exempelvis – går inte att slipa, men handlar det om ett trägolv eller en parkett så är en golvslipning ofta det bästa alternativet. Tipset är att ta hjälp. Vi nämnde ovan ordet numera och det skedde inte av en slump.

Läs mer om golvslipning i Stockholm

En golvslipning förr var nämligen ett ganska stort projekt. Dels sett till arbetsinsatsen som projektet krävde och dels också till det som krävdes efteråt. Slipdamm är finkornigt och har en förmåga att leta sig in i varenda springa och vrå i hemmet. Det svåra var alltså att täcka för alla lådor, alla öppningar och alla springor som syntes i syfte att förhindra att slipdammet letade sig dit. Det är, helt enkelt, inte roligt att hitta slipdamm i en byrålåda för underkläder.

Hitta rätt företag för golvslipning

Numera dock så krävs nästan ingenting. Anlitar du rätt firma så kan en dammfri slipning erbjudas. Dagens moderna maskiner samlar direkt upp allt slipdamm och gör jobbet enklare. Att ta hjälp med slipningen bör även övervägas av andra anledningar. Jobbet är tungt – en slipmaskin kan väga närmare 80 kilo – och maskinerna är inte helt enkla att manövrera. Även om golvet har slipmån så kan man inte misslyckas alltför grovt. Fel hantering kan innebära skador som inte går att korrigera i efterhand. Därför är det nästan alltid värt att ta professionell hjälp.

Tänk även på att en golvslipning ger möjlighet till stor förändring av golvets karaktär. Genom att välja en annorlunda ytbehandling så kan du få ett golv med en annan färg, en annan lyster eller en helt annorlunda värme. Det bestämmer du själv och du kan med fördel rådfråga företaget, exempelvis ovan nämnda, om vilken typ av ytbehandling de rekommenderar samt vilka för- och nackdelar respektive alternativ har.

Ett nytt golv? Se det som en investering!

I många fall är alltså en golvslipning en både bättre och billigare lösning än vad ett nytt golv är. Därmed inte sagt att ett nytt golv är någonting som ska uteslutas. Tvärtom. Det kan vara en perfekt lösning om det sker av rätt anledning. Går inte ditt nuvarande golv att slipa eller om du har ett golv som du verkligen inte trivs med så kan det nya golvet också vara det stora lyftet: det som skapar din stora drömbostad. Vår tanke är att man i så fall väljer att se det som en ren investering.

Med detta så menar vi att det kostar pengar. Kvalitet kostar, helt enkelt, några kronor extra. Frågar man professionella yrkesmän inom golvläggning och golvslipnings så finns det ingenting värre än att byta ut ett bra golv (som går att slipa) mot ett nytt, sämre sådant. Bytet ska ske mot ett bättre golv och där får man vara beredd att betala lite mer. Du ska inte riva ut ett parkettgolv som har slipmån och ersätta det med ett billigt laminatgolv.

Investeringen kommer att synas på flera sätt. Dels genom utseendet – ett kvalitativt golv ger en helt annan känsla – och dels genom en överlägsen livslängd. Ett golv av en högre kvalitet kan dessutom slipas fler gånger. Något som på sikt sparar pengar.

Även vid golvläggning så bör man – liksom vid slipning – överväga professionell hjälp. I synnerhet om det handlar om finare parketter och mer avancerade mönster. Ta bara den klassiska fiskbensparketten – av många ansedd som världens vackraste golv. Rätt lagd så är den magnifik. Läggs den fel så kommer det att synas på ett väldigt påtagligt sätt. Kan du lägga ett mönster med hjälp av stavarna? Kan du räkna på hur mycket material som krävs och kan du börja i rätt ände? Vid läggning av mönstrade parkettgolv så syns varje misstag som sker i början någonstans på golvet och det är oerhört problematisk. Misstagen syns. Tro ingenting annat.

Har du investerat i ett exklusivt golv så är det också värt att betala några kronor för att anlita en professionell golvläggare. Återigen: tjänsten inkluderas i Rot-avdraget. Så mycket mer kostar det inte. Ett nytt golv kostar pengar, men korrekt lagt så är det en stor investering. Både för din egen trivsel och för det nya intryck som hela din bostad får.