Ett rum blir inte ett rum utan möbler?

Alla inredare vet att ett rum ju måste ha möbler. Utan möbler – är det då ett rum? Såklart det är ett rum. Det går ju fortfarande att använda det som ett rum. Man får helt enkelt sitta. ligga, äta eller sova på golvet. Det blir lite bökigt att äta på golvet, men titta på andra kulturer där de faktiskt äter på golvet.

I Mellanöstern äter man direkt på golvet

I stora delar av Mellanöstern äter de faktiskt direkt på golvet. Och det är inte av fattigdom som de inte har möbler. Det är deras kultur och deras sätt att inreda sina rum på: inga möbler, endast mattor. I Asien sitter man ju gärna på golvet, men de föredrar låga bord till sina måltider och lägga och ställa sitt porslin på. Däremot saknar man stolar, och sängar. De flesta i Östasien sover direkt på golvet och ofta fungerar ett och samma rum både som vardagsrum, matsal och sovrum.På morgnarna stiger man upp, rullar ihop det som fungera som sin säng och tar fram ett bord och äter sin frukost där. På kvällen när man kommer hem från skola och jobb, sitter man  fortfarande i samma rum och äter sin kvällsmat. När alla har tagit sitt kvällsbad, tar man bort bordet och rullar fram sin ”säng” och sover.

Dyra markpriser gör bostäderna små

Det är inte alla som är bortskämda med så mycket utrymme som vi är vana vid här i Skandinavien. Här har vi utrymme att bygga både skilda rum för vardagsrum, sovrum (alla har egna rum här) och arbetsrum och matsal. Det är så stor skillnad mellan de ytor som vi här i Sverige har till förfogande när det kommer till att bygga hus på. Även om priserna är ohyggligt dyra att bygga, per kvadratmeter, kostar det ingenting i närheten av de priser som råder i storstäder som Hong-Kong, Tokyo eller Shanghai.

Av den anledningen är det få möbler i dessa hem

Så för att svara på frågan, ett tomt rum i Mellanöstern är på alla sätt ett rum, medan ett tomt rum i Sverige inte är något rum. Vi saknar fantasi att använda rummet på något annat sätt än att möjligen sitta på golvet. Vi tycker att vi behöver stolar för att alls kunna sitta, säng för att kunna sova och bord för att kunna äta. En fördel med att leva mesta delen av sitt liv på golvet är att man blir så illa tvungen att hålla golvet rent.