En lägenhetsrenovering kräver rätt kompetens

Det är skillnad på att göra vissa mindre ingrepp i bostaden och på att genomföra en omfattande lägenhetsrenovering. Det förstår de flesta, men tyvärr så verkar många ha missat att det senare kräver speciell kompetens. Faktum är att man inte får göra vissa saker – även om man tycker sig ha kompetensen och kunskapen för att klara det. På den här sidan så brukar vi uppmuntra till egna lösningar, vi brukar ge tips och vi försöker hela tiden att trycka på modet att hitta den egna, personliga stilen. Det ger roligare hem och det skapar ett mervärde till den som utför sakerna i fråga.

Bygger du en egen möbel så kommer du att känna en stor stolthet över detta – även om stolen i fråga är lite rangligare än du kanske önskat dig. Det är dock skillnad på konsekvenserna av en ranglig stol och konsekvenserna av en vattenskada. Eller – som fallet faktiskt varit i många fall: en eldsvåda som en följd av en felaktigt utförd elinstallation eller dragning av elektricitet.

En tumregel som är lätt att hålla sig till är därför att man ska se till att ta professionell hjälp om det rör el eller vatten; en annan tanke är att man ser till att utföra mindre projekt på egen hand medan man låter proffs vara med vid större projekt. Ska du utföra en omfattande lägenhetsrenovering i Stockholm – ta hjälp. Ska du lägga nya golv i sovrummen i samma lägenhet – prova gärna själv.

Men, ingen sanning är total – det finns alltid gråskalor. Ser man till en omfattande lägenhetsrenovering så behöver en sådan inte innebära total radioskugga från din egen verktygslåda. Nej, lite beroende på vilket företag du anlitar så kommer även dina egna kunskaper att få ta plats.

Hitta ett företag som involverar dig i din lägenhetsrenovering

Det finns många olika entreprenadtyper då det kommer till att anlita professionell hjälp vid en lägenhetsrenovering. Säkrast är att välja hjälp rakt igenom och där man anlitar ett och samma företag som kan sköta allt från dragning av el, vidare till koppling av vattensystem och där man både lägger golv, målar och sköter allt annat som ingår. Det ger kunderna en bättre översikt och det gör ofta att företaget – tack vare sin vana mot varandra – kan arbeta snabbare och, framförallt, på ett säkrare sätt. Det här kallas totalentreprenad.

Men, du vill bygga själv också? Ja, då är det egentligen bara att skriva detta i arbetsbeskrivningen som föregår offerten. Säg vilka delar du kommer att behöva hjälp med och vilka delar du kan göra själv. Det är möjligt, men tänk även på att du måste vara tillräckligt effektiv för att inte sinka jobbet i övrigt.

Om du exempelvis tänkt dig att sätta stommar i köket – men där det ska monteras av företaget – så måste naturligtvis dessa vara färdiga tills dess att företaget du anlitar kommer dit. Annars blir det för kostsamt. En tanke är att du bjuder in företaget och – vid ett möte – lägger upp en strategi gällande A) vad du ska göra och B) hur lång tid detta förväntas ta.

Var generös med det senare. Det tar alltid längre tid än man tror att renovera och även om det “bara” handlar om att måla om så finns det bisaker – täcka golv, maskera lister, bära undan möbler, spackla, slipa och så vidare – som tar väldigt mycket mer tid i anspråk än vad man räknat med.

För ytterligare inspiration, besök https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.