Slipa golv det mest miljövänliga du kan tänka dig

Funderar du på dina golv? Är de slitna och fula och du helst av allt skulle vilja riva och slänga ut dem? Gör inte det. Om du får en duktig golvslipare som kommer hem till dig med en bra slipmaskin, så kan hon, eller han komma hem till dig och förnya ditt golv. Om du bara vågar lita på att en golvslipare kan slipa fram en ny yta åt dig, kommer du att bli förvånad över hur nytt ditt golv kommer att se ut.

Miljövänligt att slipa golv

Det mest miljövänliga som du kan göra som villaägare eller som lägenhetsinnehavare är att slipa om det golv som du har tröttnat på. Hur kommer det sig? Jo, genom att återvinna och återanvända till exempel golv, är bra mycket mer miljövänligt än att köpa nytt. Det tar otroligt mycket av jordens naturresurser att tillverka trägolv, jämfört med att endast slipa om golvet.

Om du tänker igenom hela den kedja som bidrar till att ta fram ett nytt trägolv, inser du varför det är en så stor skillnad för miljön. Det första som ska till är att hugga ner de träd som det ska tillverkas plankor till trägolvet av. Plankorna ska sedan till en fabrik som transporteras med lastbil. Den fabrik som tillverkar träbitar kräver enorma mängder energi för att över huvudtaget fungera. När väl plankorna finns till ska de sedan till en återförsäljare. För att komma dit ska det nya golvet transporteras till åter försäljaren. Därifrån ska du eller återförsäljaren transportera det hem till dig.

Så går det till att slipa om trägolvet

Om du i stället väljer att slipa om dina trägolv, innebär det en enda transport, och det är hem till dig, från golvsliparen. Hon, eller han har då med sig en golvslipare som använder sig av elen i din bostad. Du betalar bara för arbetskostnaden, som du dessutom får dra av på Rot-avdraget, vilket sänker kostnaderna för dig rejält. Sedan har du ett trägolv som ser ut som nytt. Om du inte känner till någon som kan slipa golv redan nu, kan du alltid googla ”slipa golv Stockholm”, eller byta ut ”Stockholm” mot den ort där du bor. Då får du flera kontaktuppgifter till företag som arbetar med att slipa golv just på din ort. Du tar kontakt och frågar om offert. Sedan är det viktigt att be om referenser och kontrollera dem. När du märker vilken av dem som är bäst, anlitar du det företaget.

Du vet väl att du kan slipa de flesta golv?

Det går alldeles utmärkt att slipa de flesta slags golv som du kan tänkas ha hemma; trägolv, lagt i tiljor, parkett, klickgolv och laminat, golv  av linoleum och vissa plastgolv går alldeles utmärkt att slipa. Läs mer här.