Lägg inte nytt golv i onödan

När golven i bostaden börjar se slitna ut är det lätt att tänka att det är dags att riva ut dem och lägga nytt golv. Och visst, vill du ha en helt ny stil i något rum, och kanske byta från trägolv till klinker eller linoleummatta, så måste ju det gamla golvet bort. Men vill du bara ha ett fräschare golv i samma stil ska du alltid kolla om det inte går att renovera golvet genom att slipa det och lägga en ny ytbehandling.

Ett golv är ett av de mest uthålliga delarna av ett hus, vilket bevisas av att många golv i Stockholm har legat sedan husen byggdes för i många fall över hundra år sedan, och endast underhållits genom slipning och ny ytbehandling. Golv som läggs idag är i regel inte av samma kvalitet, men man kan ändå räkna med att ett vanligt lamellparkettgolv ska kunna hålla i fyrtio, femtio år om det sköts om väl och inte utsätts för alltför mycket slitage.

Slipa golvet

Att slipa golvet är det naturliga första steget när ett golv börjar se alltför slitet ut. De flesta trägolv går att slipa, och massiva golv kan slipas väldigt många gånger. En golvslipning gör i praktiken att golvet blir som nytt igen och kan ytbehandlas som du behagar. Tidigare var lack den vanligaste

ytbehandlingen eftersom det gav golvet ett så bra skydd, men numera har hårdvaxoljan nästan tagit över som den mest använda ytbehandlingsmetoden.

Måla golvet

Att måla golvet är ett annat sätt att ge nytt liv åt ett slitet golv. Om man gillar den luggslitna ytan kan färg på ett trägolv ändå göra att det känns fräscht och lite charmigt. Dessutom ger färgen golvet lite extra skydd.

Om du vill måla ett golv ska du använda dig av speciell färg för trägolv, vanligen någon typ av latexfärg eller alkydoljefärg.

Byt ut trasiga bitar

Om golvet är trasigt på sina ställen kan det faktiskt lagas, och trasiga bitar kan bytas ut. Detta fixar en golvläggare enkelt. Att byta enstaka delar av ett golv kan ge det sin prakt åter, men är golvet alltför trasigt blir det antagligen billigare och bättre att helt enkelt ändå byta ut det.

Anlita golvläggare när du ska lägga nytt golv

När ett nytt golv ska läggas är det alltid bäst att anlita en golvläggare, för att få garanti och ett golv som läggs på bästa möjliga sätt. I Stockholm finns många golvläggare som kan lägga alla typer av golv, från massiva parkettgolv till skeppsgolv, gjutna betonggolv, vinylgolv och linoleum- eller heltäckningsmattor. Vill du ge din bostad ett lyft och dina gamla golv är alltför slitna, anlita en golvläggare i Stockholm. Det ökar din boendestandard och dessutom värdet på din bostad.