Utställningar och Konsthantverk under 2017

konsthantverk lerfigurer barn

Utställningar och Konsthantverk

Jag tycker det är väldigt roligt att gå och kolla på utställningar och något jag verkligen tycker om är konsthantverk. Så att gå på utställning där det visas konsthantverk är ju dubbel lycka! Det är något speciellt med specialformgivna hantverk.

Vad är ett konsthantverk?

Ett konsthantverk är ett hantverk, som innebär att man formger ett bruksföremål, men kan även vara den disciplin som omfattas av både formgivning och föremål. Det är skillnad på konsthantverk och handarbete(hemslöjd). Skillnaden är att konsthantverk ska ha en formgivning av konstnärligt stuk. Sen vad som är den exakta benämningen på konst är svårt att sätta fingret på, precis som exempelvis konstnärer som målar tavlor.

Några av kategorierna inom konsthantverk är batik, glasblåsning, keramik, smide, slöj och vävning. Det finns även några fler.

Utställningar under 2017

Två gånger om året är en av mina favoritmässor där det finns flera flera konsthantverkare på plats. På Formexmässan finns flera bland annat spännande utställningar från Konsthantverkscentrum medlemmar. En av mina favoriter är Trollgods som gör jättefina skapelser i keramik. En annan av mina favorit-konsthantverkare är Catarina Larsson. Hon tillverkar lampor som är otroligt vackra och unika. Hennes verk har bland annat funnits på Arlanda och i Kista Galleria i Stockholm. Båda dessa hade en liten utställning på Formex i januari 2017 och jag blev sugen på både det ena och det andra.

Om man har vägarna förbi Hantverketshus i Lövstabruk så har de utställning varje vecka. Denna är väldigt inspirerande och vill man ställa ut själv så kan man kontakta företaget och förhoppningsvis få en egen utställning.

Vill man gå på utställning i Stockholm så finns bland annat 125 Kvadrat. Snart så visas “Trä som rymmer!”. Det är absolut en av de utställningar som jag kommer att försöka få till ett besök på, som tur är är utställningen öppen i en månad så någon dag ska jag förbi där. Även på 125 Kvadrat så vill de ge möjligheten till konsthantverkare att synas, så man kan kontakta dem för att få till en egen utställning. Jag hoppas självklart på flera spännande utställningar där under året.

I Stockholm finns även Konsthantverkarna. De vill visa upp unika objekt, smycken, vackra bruksföremål och konceptuellt konsthantverk. De lever verkligen upp till det! Just nu visas utställningen Glas av Elisabeth Henriksson. Hon gör väldigt häftiga bilder med glas och vill visa på hur olika lager av transparens och ljus kan leda till något större.