Årets Vårtecken är framme – Nu kommer våren

Koltrast bland blåsippor

Äntligen ser vi lite vårtecken

Här om dagen så var jag ute på en långpromenad och redan nu har jag börjat se massor med vårtecken. Det första jag har märkt av är de fåglar som börjar komma tillbaka och sjunger glatt för oss. Att återigen höra fågelkvitter är ju som harmoni för öronen. Koltrasten är en av de fåglar som glatt sjunger över hustaken när våren nalkas.

Något annat som jag har märkt är att blomman snödroppe har börjat slå ut. Det är inte i några stora mängder än, men de börjar iallafall att dyka upp. Att se lite annat vitt och grönt på marken än bara gräset under snön är en fröjd för både ögon och sinne.

Ett annat riktigt vårtecken för mig är att se när planterade tulpaner utomhus börjar komma till liv igen. Jag har nämligen sett hur tre stjälkar av odlade tulpaner har börja ta sin form. Det om något måste ju vara ett gott tecken på att våren är på ingång, äntligen!

Blåsippan ute i backarna står, niger och säger nu är det vår.

Blåsipporna och vitsipporna är också ett underbart och vackert vårtecken. Den klassiska sången om blåsippan har ju helt rätt, när dessa fina blommor börjar komma fram är det verkligen vår. De fina stora vita haven i skogsdungarna av vitsippor är helt magiskt. Kom ihåg att blåsippan är fridlyst och inte får plockas. Men vitsipporna växer i mängder så där är det bara att plocka in små buketter och ställa fram på bordet.

Fler blommor som tycker om att dyka upp när våren börjar komma är bland andra tussilagon. Tussilago kallas även för hästhov och dessa börjar blomma så fort tjälen i marken börjar försvinna. Oftast så växer de vid vägkanten eller i diken.

Sov du lilla videung, än så är det vinter.

Inte mer tack. Nu får videungen gärna börja blomma. Videungen kommer fram på videträden och de är jättefina att titta på, både på träden och att ha i en hög vas hemma. När videungen kommer fram så är det ännu ett vårtecken. Om du vill ha videung inne så är ett bra tips att skära grenen snett, då tar den upp mer vatten och blommar snabbare.

Hejdå Vinterjackan

Det allra bästa vårtecknet måste nog vara när dunjackan börjar bli för varm till vardags. Att kunna sätta på sig en skinnjacka eller annan vårjacka och inte börja svettas är verkligen något jag längtat efter. Kom ihåg bara att det fortfarande kan vara kyligt på morgonen och på kvällen, så det är fortfarande värt att släpa med ett par fingervantar och en halsduk. Nu får det nämligen räcka med förkylningar och sjukdomar, när våren kommer vill vi vara ute i solen!