Målare på Kungsholmen fixar ett hem att trivas med

Många av oss nöjer oss med ett hem som bara är ok, andra vill ha mer. En målare på Kungsholmen kan hjälpa dig att få det hem du alltid velat ha. Ny tapet eller annan färg på väggen kan göra skillnad.

Vi tillbringar många timmar i våra hem. En del av de timmarna har vi ögonen slutna och sover. Det betyder inte att det är mindre viktigt att ta hand om hemmet.

En lägenhet kan se olika ut beroende på ljusinsläpp, ytor och disposition. Du kan alltid göra det bästa av det material och de förutsättningar som ges. Har du nyss flyttat in kan du inte räkna med att gilla allt förre ägaren fixat.

En lägenhet som är sliten och lite nedgången kan enklast göras iordning genom att en målare får börja jobba. Färg eller nytapetsering gör oftast en otrolig skillnad för utseende och för trivsel.

Låt målaren utföra sina magiska konster

Vill du endast ha sovrummet målat eller funderar du på en renovering för hela hemmet? Det är viktigt att ha en tanke och en planering hur det hela ska gå till redan innan projektet startar. Antagligen behöver du kunna bo kvar medan arbetet utförs. Här gör du klokast i att konsultera målarfirman. Med den erfarenhet de har kan de avgöra hur man ordnar saken på bästa sätt.

Ett hem som är nymålat och nytapetserat är ett ställe där alla kan trivas. Det gäller inte minst du själv. Det är också en smart investering för framtiden.

Läs mer: målarekungsholmen.nu

Continue Reading

Viktiga saker att tänka på då man ska installera en kamin

Många drömmer om vintermys framför en braskamin. Går det att installera en kamin även fast det inte finns någon skorsten? Och vad mer är viktigt att tänka på om man vill sätta in en kamin?

I vårt klimat med skiftande årstider, kyla och mörker, passar det särskilt bra med öppen spis eller braskamin. När man väljer kamin brukar man utgå från funktion. Ska den vara en stor del av bostadens värmesystem är det oftast smidigast att satsa på en pelletskamin. Vill man däremot ha en kamin som först och främst bidrar till mysfaktorn är det bättre med en vedkamin. Planerar man att ansluta braskaminen till den befintliga skorstenen måste man också besiktiga denna för att kontrolleras så att den fungerar som den ska. Funderar man på att sätta in en ny kamin i Stockholm kan man i vissa fall också behöva ansöka om bygglov hos kommunen. Ring därför och fråga vad som gäller innan ni sätter in braskaminen.

Få hjälp med att även kontrollera skorstenen

Man kan installera en braskamin själv, bara man vet hur man gör, fast är man det minsta osäker ska man anlita en installatör. Enklast är att vända sig till en återförsäljare av braskaminer som även erbjuder installation och som också kan kontrollera skorstenen. Då slipper man skriva kontrakt med flera olika aktörer och ett och samma företag blir ansvariga för hela installationen. Men det kan vara bra att först ta in offerter från några olika företag och jämföra priser.

Continue Reading

Satsa på mysfaktor hemma i Göteborg

Ljudet av ved som knastrande brinner i kaminen, vinden som viner kylig utanför och något gott att dricka är vad många drömmer om i sina bostäder. Därför skaffar fler kaminer i sina hem.

När ordet mysfaktor myntades gällande kaminer så var det något som fastnade hos många. För en kamin som knastrar och har dansande lågor, samtidigt som den sprider en härlig värme, är nog så nära mysfaktor som man kan komma. Därför är det många som satsar på en kamin av något slag i sina hem. Även om vissa är så pass låga i värmespridning att de mer är till för lågornas skull.

En rejäl värmekälla

Mysfaktor eller ej är braskaminer i Göteborg en rejäl värmekälla som man kan tjäna på att ha i sitt hem. Med hjälp av kaminen kan man få komplementvärme eller till och med värma upp hela sitt hem under hela året. Det beror på vilken kapacitet man väljer på kaminen och hur villig man är att sköta om eldningen i den. Har man möjlighet att ordna egen ved, från exempelvis egna träd eller en liten skog, så kan man till och med få helt gratis värme, till skillnad mot elräkningar som kan uppgå till många tusenlappar under en riktigt kall vinter. Men även om man köper sin ved så kan man genom att endast elda en gång om dagen få en torrare luft inomhus som kräver lägre temperaturer för behaglig uppvärmning. Kaminer är alltså bra att ha även utan mysfaktor.

Continue Reading

Mysig värme och känsla i Borås

Det varma sprakandet i kaminen är så pass mysigt att det till och med uppfunnits uttrycket mysfaktor om värmekällan. Det är en myskänsla som fler och fler vill ha i sina hem och fritidshus.

Ljudet av eld som sprakar och synen av lågor som dansar är något som många vill ha i sina hem som mysfaktor idag. Det är också en värmekälla som kan vara mycket billig att driva, om man får tag i billig ved. Eller kanske till och med ved som är helt gratis, om man fäller egna träd eller nappar på sådant som skänks bort. Men det är trots allt eld som man ska ha i sitt hus och därför är det mycket viktigt att man är noggrann när man väljer, placerar, installerar och hanterar sin kamin.

Efter en kylig promenad

När man kommer hem från en kylig promenad eller en tur på skidor, så är det inte mycket som slår en knastrande kamins värme. Vill man också ha en kamin, som många andra, så går det att anlita en installatör av braskaminer i Borås. Någon som kan se till att man väljer rätt kamin och även placerar samt installerar den på ett korrekt sätt. Man kan även passa på att få tips om hur man ska sköta om sin kamin så att den kommer hålla och ge bästa möjliga värme ifrån sig. Det finns knep man kan ta till för att få ut mesta möjliga av sin kamin, och samtidigt krävs det noggrann skötsel.

Continue Reading

Dags att fräscha upp golvet?

Har du tröttnat på hur det ser ut i din bostad? Vi är till mångt och mycket beroende av förändringar och de flesta av oss får en energikick av att göra om och skapa nya intryck i hemmet. Trots att vi köper nya möbler, målar om eller testar att ställa inredning på ett annorlunda sätt så kan man ändå känna att man kört fast: intrycket blir lika trist och dunkelt oavsett. Just då kan det vara bra att blicka nedåt och påbörja förändringen där man har sina fötter: på golvet.

Golvet täcker hela bostaden och oavsett om man har olika golv i varje rum eller om man har ett golv som löper som en röd tråd genom bostaden så finns samma dilemma att ta hänsyn till. Ett golv slits i takt med tiden och slitaget kommer obönhörligt att påverka intrycket av hur man bor – detta som en följd av att golvet i fråga täcker så stor yta. Många tänker inte på detta utan investerat dyrt i andra lösningar och försöker nå högre höjder genom detta.

Börjar man med golvet så är mycket vunnet. Ett fräscht golv rinner över och ger hela rummet – eller bostaden – ett lyft. Ett nött, slitet och trist golv gör, tyvärr, samma sak. Genom att vara medveten om golvets roll i inredning så kan man nå nya höjder och detta utan att behöver köpa nya möbler för åtskilliga tusenlappar.

Går golvet att slipa?

Att golv nöts följer en logik. Dagligen så går vi på våra golv och vi ställer tunga möbler på dem. Till detta så spiller vi, vi tappar föremål och drar in en massa smuts som hamnar på ytorna. Detta skapar ett naturligt slitage som sedan spiller över och ger ett mer lugubert intryck. För många golv så spelar det ingen roll hur mycket man städar och rengör: de ser fortfarande lika trista och glanslösa ut.

I praktiken finns det två stycken metoder att använda för att skapa en förändring och båda dessa ska vi titta närmare på här genom att gå igenom för- och nackdelar. Vi börjar med det – numera – enklaste sättet: en golvslipning.

De flesta golv går att slipa. Finns det tillräckligt med slipmån – tjocklek – så kan man slipa golvet i fråga. Vissa material – plast exempelvis – går inte att slipa, men handlar det om ett trägolv eller en parkett så är en golvslipning ofta det bästa alternativet. Tipset är att ta hjälp. Vi nämnde ovan ordet numera och det skedde inte av en slump.

Läs mer om golvslipning i Stockholm

En golvslipning förr var nämligen ett ganska stort projekt. Dels sett till arbetsinsatsen som projektet krävde och dels också till det som krävdes efteråt. Slipdamm är finkornigt och har en förmåga att leta sig in i varenda springa och vrå i hemmet. Det svåra var alltså att täcka för alla lådor, alla öppningar och alla springor som syntes i syfte att förhindra att slipdammet letade sig dit. Det är, helt enkelt, inte roligt att hitta slipdamm i en byrålåda för underkläder.

Hitta rätt företag för golvslipning

Numera dock så krävs nästan ingenting. Anlitar du rätt firma så kan en dammfri slipning erbjudas. Dagens moderna maskiner samlar direkt upp allt slipdamm och gör jobbet enklare. Att ta hjälp med slipningen bör även övervägas av andra anledningar. Jobbet är tungt – en slipmaskin kan väga närmare 80 kilo – och maskinerna är inte helt enkla att manövrera. Även om golvet har slipmån så kan man inte misslyckas alltför grovt. Fel hantering kan innebära skador som inte går att korrigera i efterhand. Därför är det nästan alltid värt att ta professionell hjälp.

Tänk även på att en golvslipning ger möjlighet till stor förändring av golvets karaktär. Genom att välja en annorlunda ytbehandling så kan du få ett golv med en annan färg, en annan lyster eller en helt annorlunda värme. Det bestämmer du själv och du kan med fördel rådfråga företaget, exempelvis ovan nämnda, om vilken typ av ytbehandling de rekommenderar samt vilka för- och nackdelar respektive alternativ har.

Ett nytt golv? Se det som en investering!

I många fall är alltså en golvslipning en både bättre och billigare lösning än vad ett nytt golv är. Därmed inte sagt att ett nytt golv är någonting som ska uteslutas. Tvärtom. Det kan vara en perfekt lösning om det sker av rätt anledning. Går inte ditt nuvarande golv att slipa eller om du har ett golv som du verkligen inte trivs med så kan det nya golvet också vara det stora lyftet: det som skapar din stora drömbostad. Vår tanke är att man i så fall väljer att se det som en ren investering.

Med detta så menar vi att det kostar pengar. Kvalitet kostar, helt enkelt, några kronor extra. Frågar man professionella yrkesmän inom golvläggning och golvslipnings så finns det ingenting värre än att byta ut ett bra golv (som går att slipa) mot ett nytt, sämre sådant. Bytet ska ske mot ett bättre golv och där får man vara beredd att betala lite mer. Du ska inte riva ut ett parkettgolv som har slipmån och ersätta det med ett billigt laminatgolv.

Investeringen kommer att synas på flera sätt. Dels genom utseendet – ett kvalitativt golv ger en helt annan känsla – och dels genom en överlägsen livslängd. Ett golv av en högre kvalitet kan dessutom slipas fler gånger. Något som på sikt sparar pengar.

Även vid golvläggning så bör man – liksom vid slipning – överväga professionell hjälp. I synnerhet om det handlar om finare parketter och mer avancerade mönster. Ta bara den klassiska fiskbensparketten – av många ansedd som världens vackraste golv. Rätt lagd så är den magnifik. Läggs den fel så kommer det att synas på ett väldigt påtagligt sätt. Kan du lägga ett mönster med hjälp av stavarna? Kan du räkna på hur mycket material som krävs och kan du börja i rätt ände? Vid läggning av mönstrade parkettgolv så syns varje misstag som sker i början någonstans på golvet och det är oerhört problematisk. Misstagen syns. Tro ingenting annat.

Har du investerat i ett exklusivt golv så är det också värt att betala några kronor för att anlita en professionell golvläggare. Återigen: tjänsten inkluderas i Rot-avdraget. Så mycket mer kostar det inte. Ett nytt golv kostar pengar, men korrekt lagt så är det en stor investering. Både för din egen trivsel och för det nya intryck som hela din bostad får.

Continue Reading

Låt pooldrömmen bli sann redan i sommar

Barn leker i pool hemma

Blir det hemester även för dig i sommar? Misströsta inte! Det går att få en riktigt härlig semester även på hemmaplan. Ett smart knep kan vara att ge trädgården ett lyft med en pool. Och du är verkligen inte för sent ute. Det finns många poolleverantörer där ute som erbjuder pooler hela sommaren med snabb leverans. 

En pool ger dig möjlighet till sol och bad utan att du behöver trängas med andra på stranden. Covid-säkert och härligt att inte ens behöva åka iväg någonstans. I år är en pool på hemmaplan alltså helt rätt val!

Här kan du köpa pool online

Du behöver inte ens bege dig till en återförsäljare för hemmapooler för att få en pool levererad hem till dig. Det finns ett flertal sidor där du kan köpa pool online och få den skickad till valfri adress.

Vill du göra det ännu enklare för dig själv så väljer du en pool som står ovan mark. Den kräver inte ens att du gräver för att få den på plats utan bara att du har en tillräckligt stor, öppen yta som är så plan som möjligt för att du ska kunna ställa upp poolen. Sen är det bara att fylla på med trädgårdsslangen, installera ett poolfilter och en poolstege så är du igång.

Köp en tillräckligt stor pool

Ett misstag som många gör är att snåla med storleken på poolen. Men om man verkligen vill ha utrymme för att kunna ta sig en simtur och för att barnen ska kunna leka med sina vänner så är det bättre med en lite rymligare pool. Det kostar heller inte så mycket mer att värma upp en pool med aningen större volym, särskilt inte om man utrustar den med en poolvärmepump. Precis som värmepumpar för hus så värmer de vattnet mycket energieffektivt så att kostnaderna hålls nere. Vill du spara en aning så välj en pool som inte är så djup hellre än att du sparar på ytan.

Lyxa till utemiljön

Med enkla medel kan man fixa till en riktigt härlig miljö kring poolen också. Ett trädäck längs kanten eller snygga markstenar ger ett prydligt intryck och är lätt att hålla rent. Mycket enklare än att låta gräsmattan växa nära inpå – något som brukar resultera i mycket gräsklipp som hamnar i poolen. 

Mycket kan också göras med hjälp av belysning. Snygga LED-slingor längs kanten gör att poolen känns inbjudande att bada i även på kvällstid. Ett par sköna vilstolar i närheten, kanske en utedusch för att skölja av sig klorvattnet och lite snygga planteringar gör att din bakgård snart kommer att kännas som vilket lyxigt semesterparadis som helst.

Stanna hemma och njut av din egen pool i sommar helt enkelt. Den kommer att betala sig i många år framåt.

Continue Reading

Öka värdet på bostaden med homestaging

Visste du att homestaging kan öka försäljningspriset för din bostad med ca 10-15 %? Nu kanske din första reaktion är “wow!”, medan nästa tanke är av en mer frågande karaktär: vad är homestaging?

Homestaging, eller homestyling som det också kallas, är någonting du kan ta hjälp av för att höja priset på din bostad vid försäljning, men man kan även använda det bara för att få det trevligare och mysigare hemma. Det är just det som homestaging är till för – att man ska trivas i sitt hem, eller i ett eventuellt blivande hem. En inredare, närmare bestämt en inredningsstylist, kommer att ta fram det bästa i just din bostad och förstärka detta. Det är viktigt med växter och levande blommor, olika materialval, färger som harmonierar med varandra och rätt ljussättning. Allt detta jobbar stylisten med. Inför en försäljning vill man också skapa nyfikenhet hos potentiella köpare; när de ser bilderna ska de vilja komma på visningen.

Homestaging i Stockholm

I Stockholm är bostadsmarknaden ofta brännande het. Många vill bo i huvudstaden och letar efter ett hem där. Lägenheterna säljs tämligen snabbt. Att de säljs snabbt innebär dock inte alltid att säljarna per automatik får det priset de vill ha, och om man kan få ytterligare lite mer så är det nog få som tackar nej. Att få hjälp med homestaging inför sin försäljning kan därför vara väldigt smart. Det får din lägenhet att sticka ut ur mängden bland alla andra på marknaden. Eftersom utbudet av bostadsrätter är stort så finns det även flertalet företag och inredare i Stockholm som nischat in sig på just detta med homestaging – och blivit riktigt bra på det.

Kostnad vs. vinst

Självklart kostar det att anlita en inredare för homestyling, men den kostnad du får betala för detta ska ju vägas mot vinsten som det ger vilket är ett högre försäljningspris. Kostnaden är dessutom avdragsgill, vilket är bra att veta. Det finns dock en risk med att låta en stylist arbeta i ditt hem och det är att det blir så pass bra så att du inte vill sälja sedan! För det är ju det hela stylingen handlar om – att det ska bli en trivsam atmosfär i hemmet så att man vill stanna kvar. Spekulanterna ska inte vilja gå hem, de ska vilja lägga ett bud på stört. Men, det skulle alltså lika gärna kunna bli du som stannar kvar.

Continue Reading

Så mörklägger du med gardiner

Det finns många anledningar att mörklägga ett rum. Du kanske vill kunna sova bättre, slippa reflexer och solljus i tv-rutan eller bara skapa en mysigare och mer intim miljö där hemma.
Det finns lika många sätt att mörklägga på som det finns skäl till att göra det.
Mörkläggningsgardiner är en beprövad metod som fungerar i de flesta hem. Här berättar vi mer om hur du ska tänka när du mörklägger med gardiner.

Hitta hotellkänslan med en mörkläggningsgardin

Om du letar efter den där sköna hotellkänslan är en mörkläggningsgardin en utmärkt lösning. Den är lång med tyg som inte släpper igenom mycket ljus och ger dessutom ett sobert och ofta sexigt intryck där den sitter i fönstret. Dröm dig bort till ljusare tider med hjälp av en hotellsvitskänsla.
En skena med dubbla spår kombinerad med skira gardiner på det inre spåret och mörkläggande på det yttre är en både effektiv och estetisk lösning. Detta gör det enkelt att variera mellan avskärmning och mörkläggning – mycket flexibelt och bra. De flesta moderna gardiner levereras med comboband som ger dig möjligheten att skapa just den uppsättning du vill ha.

Det kan lätt uppstå glipor

En annan sak som är bra att ha i bakhuvudet när man ska mörklägga med gardiner är att det lätt kan uppstå en glipa på sidorna eftersom gardinerna då inte sitter helt tätt mot väggen. Ett användbart alternativ när det blir så är att ha gardiner från vägg till vägg i rummet. Ett mycke bra sätt att undvika oönskat ljusinsläpp från sidorna.
En annan snygg och effektiv variant av mörkläggningsgardin är en hissgardin. Den är utmärkt både som mörkläggare och ljuddämpare. En hissgardin är därför en mycket bra variant både i sovrummet och tv-rummet.

En flexibel och användbar variant

Hissgardinen är flexibel och mycket användbar och går att kombinera i ett oändligt antal stilar, tyger och färger. Den går att montera på ett flertal sätt: på väggen, i taket eller i en nisch. Om du använder en nisch så finns risken att det uppstår en glipa, därför fungerar det oftast bäst med montering på vägg eller i taket. I det fallet kan väven gå en bit utanför fönstret. Desto längre ut på väggen gardinen hamnar, desto mindre ljus släpps in.
Vill du ha en mörkläggande gardin men ändå en ljus känsla i rummet? Glöm då inte att du kan hitta mörkläggningsgardiner i alla möjliga färger och mönster – bara fantasin sätter stopp. En ljus mörkläggande gardinväv skyddar faktiskt lika bra mot ljus som en mörk variant. Så när du vill skapa en riktigt mysig miljö i sovrummet. tv-rummet eller barnkammaren så är det bara att välja och vraka bland olika färger.

Continue Reading

Vågar man slipa golv själv?

Det är ju så populärt att renovera själv hemma. Martin Timell, och alla andra programledare som har instruerat hur vi ska bygga själva, har gjort att var och varannan tänker att man kan snickra ihop sin egen bänk, måla om, spika ihop en vägg eller två. Tyvärr är det inte alla gånger så lyckat. Och vad ska man göra om det blir fel? Det går knappt att göra det ogjort det som en gång är gjort.

Så är det även med den som funderar på att slipa om sitt golv själv. För den som har gjort det bra några gånger, utan större missöden kan säkerligen klara av biffen, men har man aldrig gjort det förut och är oerfaren på golvslipning, så bör man inte ge sig på den saken på egen hand.

Riskerna för fel är för stora

När man slipar golv, är det mycket viktigt att man vet vad man gör – och rör sig jämnt över hela golvet. Ska man stanna upp, måste man fälla upp valsarna så att inte golvslipen gräver en grop i golvet. Det går som säkert alla förstår, inte att reparera. I så fall är det bara att lägga ett helt nytt golv. Däremot kan nog alla både göra förarbetet och efterarbetet. Innan man sätter igång och slipar bör man städa och rengöra hela golvet ordentligt. Efter golvslipningen är det mycket viktigt att lacka, olja in, betsa golvet, luta det eller måla det innan man gör något annat.

Behöver du golvslipning i Stockholm?

Om det är så att du behöver en golvslipning i Stockholm, har du flera hantverkare att välja mellan. Det finns närmare 4.500 hantverkare av olika slag. Vill du specifikt få tag i någon som enbart arbetar just med golvslipning, kan du googla ”golvslipning Stockholm” så att du får kontaktuppgifter till några sådana golvslipare som kan slipa golv effektivt i Stockholm. När du fått kontaktuppgifterna är det bara att ta kontakt, be om offerter och referenser och jämföra, kontrollera dem och sedan välja den som är bäst för jobbet. Lycka till!

Continue Reading

Fönsterrenovering i bostadsrätt | Det här gäller

Många fönster på husfasad

Bor du i bostadsrätt och har fönster som är i behov av renovering? Du kan renovera fönstren själv, men du måste ha föreningens godkännande.

I en bostadsrättsförening är det medlemmarna tillsammans, det vill säga föreningen, som ansvarar för de gemensamma ytorna och allt som inte tillhör själva lägenheten. Till detta hör till exempel husets stommar, rör och ledningar, ytterdörrar och fönstren, förutom fönsterrutorna.

En trasig ruta är det alltså upp till varje lägenhetsinnehavare att byta ut, men i övrigt bör du inte ge dig på fönstren utan att först ha kontaktat styrelsen i föreningen och kollat vad du får och inte får göra. Olika föreningar har olika regler, men just när det gäller fönstren brukar de flesta föreningar ha ganska strikta regler. Det är nämligen viktigt att fönstren inte får ett avvikande utseende utanpå fasaden, eftersom detta med största sannolikhet kan anses strida mot detaljplanen i området, något som kan kosta föreningen mycket pengar att åtgärda.

Att renovera fönstren själv

Om fönstren i din lägenhet är i så dåligt skick att de försämrar boendekvaliteten så ligger det på föreningens ansvar att bekosta en fönsterrenovering. Om det bara är dina fönster som är i dåligt skick blir den troligaste lösningen att föreningen ersätter dig för renoveringen, men att du själv får ta in en hantverkare.

Även om fönstren vid besiktningen inte anses vara i så dåligt skick att det blir föreningens ansvar att återställa dem i funktionellt skick, så kan du ändå få ett godkännande från föreningen att renovera dina fönster själv. Det kan vara att du inte är nöjd med fönstrens utseende, att de ser gamla och slitna ut men fortfarande fungerar bra. Då kan du renovera fönstren så att de blir fina igen, så länge deras utseende inte förändras på utsidan.

Om föreningen vill renovera alla fönster

Det är också vanligt att en bostadsrättsförening väljer att genomföra en total fönsterrenovering i fastigheten, för att bevara alla fönster och höja värdet på huset och därmed också på bostadsrätterna. Då vänder man sig med fördel till en firma som erbjuder fönsterrenovering för bostadsrättsföreningar, eftersom en sådan renovering skiljer sig en hel del från att renovera fönstren i en villa.

En renovering av alla fönster i en bostadsrättsförening innebär ett ökat värde på bostadsrätterna, men samtidigt är det ju medlemmarna själva tillsammans, det vill säga föreningen, som bekostar renoveringen, oftast genom att man höjer avgifterna. Men de flesta medlemmar brukar vid en omröstning tycka att det är värt pengarna att renovera fönstren, med tanke på mervärdet och den ökade trivsel en renovering av fönstren alltid innebär.

Continue Reading
1 2 3 7