Den snygga lösningen kan vara livsfarlig

I takt med att vi använder mer elektronik i våra hem så kan det också påminna om rena terrarium. Detta med tanke på alla sladdar som löper över golvet och som samlar damm lite varstans. Det är inte bara fult; det kan vara farligt också – detta sett till både brandrisk och sett till barn som gärna intresserar sig för dessa och som använder sin mun för att undersöka. Idag så finns det emellertid ingen anledning till varför detta sladdkaos ska behöva förekomma. Detta då man kan köpa fina lösningar i form av lister som samlar in alla sladdar och låter dem löpa – osynligt – längs med väggarna.

Överlag så har lösningarna blivit bättre då det kommer till att få “rena” hem och komma undan en massa sladdar. Ta bara en sådan sak som belysning där fler och fler innovationer kommer och där man kan ersätta de traditionella lamporna – med tillhörande sladdar – med exempelvis LED-rör eller med andra, mer miljövänliga, uppfinningar.

Ett alternativ som funnits ett tag – och som visat sig vara särskilt tilltalande – är att bygga in belysningen i taket. Man sänker taket genom att sätta gipsskivor under det befintliga och i dessa borrar man hål där man sedan sätter spotlights. Ett väldigt smart sätt att integrera belysningen och har man dessutom dimmers så blir effekten än mer påtaglig. Här finns emellertid saker att ta fasta på; detaljer som man måste ha i åtanke.

Det som visat sig är nämligen att denna lösning ligger bakom många villabränder. Detta som en direkt följd av att man isolerat för dåligt och att man exempelvis valt att placera en spotlight rakt i en regel. Då denna blir överhettad så finns en påtaglig risk för brand och det är också det som ofta är det händelseförlopp som setts. Vi skulle vilja peka på en annan sak här; nämligen det faktum att man har gjort något olagligt som villaägare om man genomfört denna typ av installation på egen hand och inte anlitat en behörig elektriker. Det är nämligen straffbart.

Anlita alltid en behörig elektriker

Inte nog med att ditt hus i exempelvis Stockholm riskerar att brinna ned. Skulle det visa sig att branden kommer att av du utfört en elinstallation utan en behörig elektriker så kan du straffas rent juridiskt och du kan definitivt glömma någon ersättning från ditt försäkringsbolag.

En trippelsmäll alltså – och allt detta enbart för att du ignorerat det faktum att en behörig elektriker ska anlitas. Om du gjort detta av okunskap eller i syfte att tjäna pengar saknar relevans i sammanhanget, båda anledningarna är – på respektive sätt – lika dumma (även om det finns ett tydligare uppsåt och medvetenhet i att välja bort en elektriker för att tjäna några kronor).

Den snygga lösningen finns där. Men den kräver att du tar professionell hjälp. Ska man hantera någon typ av el så handlar en enkel tumregel om att detta förmodligen kommer att kräva en elektriker. Det behöver inte vara så dyrt heller. De flesta jobb tar kort tid och har en låg timpenning. Dessutom finns rot-avdraget tillgängligt också; något som konkret kan ge dig en skatterabatt på 30% av den totala kostnaden för det arbete din elektriker lägger ner. Ett belopp som dessutom ofta är draget redan på den faktura du erhåller.