Tips när du letar möbelaffär i Stockholm

VI har på många sätt blivit bortskämda med låga priser på det mesta som vi köper; kläder, mat, inrednings som möbler till exempel. Det är något ohållbart att ha en situation där vi låter maten, och andra varor fraktas så långa vägar som de gör just nu. Jämfört med endast 50 år sedan, transporterar vi 100 procent mer av alla våra konsumtionsvaror.

Ohållbart frakta möbler långt

I takt med att vi blir alltmer miljömedvetna kommer alltfler att inse att det är en ohållbar situation och troligen kommer vi att behöva konsumera alltmer som är ”hemmagjort”, alltså varor som finns i Sverige och som är tillverkade i Sverige. Här tänker vi på inredning och möbler som är svensktillverkade, eller som är tillverkade i någon av våra nordiska länder.

Riktiga möbler kostar en del

De är mycket dyrare än de möbler som vi kan köpa från ett småländskt möbelföretag av ett känt namn. Problemet är både det att de inte håller för särskilt många säsonger, och att de transporteras långa vägar över hela världen innan de hamnar hemma hos oss. Och med transportvägarna blir möblerna allt mindre miljövänliga, om man säger så. Därför kommer vi så småningom, eller ganska snart, behöva tillverka alltmer av våra egna produkter. Vi kommer att behöva utnyttja de resurser på ett helt annat sätt än vad vi gör just nu. Det innebär att vi blir alltmer miljösmarta, alltmer miljövänliga och tänker och är rädda om den miljö som vi fortfarande har.

Dags att köpa svenskttillverkat

Det kommer att innebära att vi måste ställa om och köpa inte bara ”närodlat” utan även ”närtillverkat”. Vi har blivit bortkämda med attt möbler inte kostar så mycket, och att vi nästan ”konsumerar” möbler på ett helt annat sätt än för bara 50 år sedan. Idag köper vi soffor och vardagsrumsmöbler och har dem i 5-6 år och byter sedan ut dem. Sedan tycker vi att det är dags att köpa nytt, men i längden kommer detta att vara ohållbart. I stället kommer vi att behöva köpa möbler, som håller i flera generationer och med sådan kvalitet att de håller för så många år.  De möblerna har ett helt annat pris, och har en helt annan kvalitet och tid på sig att tillverka dem. Här spelar absolut tiden in. För att kunna tillverka riktigt fina möbler, krävs det att man har tid till det.

Dags för svenska möbler

Här kan vi rekommendera en svensk möbelaffär i Stockholm som säljer flera svensktillverkade möbler. Dels har de sitt eget märke; G.A.D. som tillverkar möbler på Gotland, men de har även flera andra märken såsom till exempel Skultuna, Våges, Libeco, Marset, Lyngby, Kristina Stark, Charlotte Karlsson, Skruf, Big Pink, Eduards, Handarbetets vänner bland många fler.