Slipa golv alltid lönsamt

Har du trägolv i ditt hem? Då kan du skatta dig lycklig. Trä som golv ger ett mycket varmt och mjukt intryck av hemmet. Det är skönt att gå på och ger inte från sig samma kyla som kakel, stenmaterial och andra material kan ge. Vem vill stiga upp ur en varm säng bara för att stiga ner på ett kallt golv? Då gör ett trägolv i sovrummet det trevligare att stiga upp. Men när man väl har ett trägolv, är det lätt hänt att det slits ut i förtid – hur kan man göra för att det ska hålla för en längre tid? Här tar vi upp några praktiska tips på hur man kan göra med sitt trägolv.

Lägg en heltäckningsmatta

Är man riktigt rädd om sitt trägolv kan man köpa en heltäckningsmatta som skyddar hela golvet. Det finns riktigt fina heltäckningsmattor som inte ger lika mycket allergier som de man hade på 70-talet. De moderna heltäckningsmattorna som nu finns i handeln är lättare att dammsuga och rengöra. En heltäckningsmatta ser effektivt till att barnens lek och husdjurens skarpa klor inte sliter ut trägolvet. Köper du en sådan, behöver du inte limma fast den på golvet, om du ser till att få exakta mått på heltäckningsmattan. Vill du vara på den säkra sidan att heltäckningsmattan inte rör på sig, kan du ta bort golvlisterna och spika fast dem sedan du har lagt heltäckningsmattan. På så sätt skonar du golvet.

Bona golvet regelbundet

Vill du inte ha en heltäckningsmatta, utan kunna njuta av det fina trägolvet som det är, kan du se till att skydda det genom att bona hela golvet så ofta du bara hinner. Om du ofta moppar golvet, och använder vatten och såpa, blir trägolvet ändå slitet till sist. Då kan en riktig boning av trägolvet ge det en ny yta med hjälp av medlet som du bonar golvet med.

Slipa om golvet

Om trägolvet blir riktigt utslitet, hur mycket du än bonar det, kanske det är dags att slipa om det helt och hållet. Gör du så får du fram en helt ny yta på trägolvet. Om trägolvet är mer än 20 år, kanske det redan har hunnit få flertalet skrapmärken från både våra skor, husdjurens vassa klor och lekande barn. Det är en hel del som våra golv får utstå. Ser du till att slipa om det med jämna mellanrum, får du som ett nytt golv igen. Läs då mer här om du är intresserad av hantverkare som kan komma och slipa golv i Stockholm.