När du vill måla om huset

Våra hus på våra nordliga breddgrader får verkligen stå ut med tufft klimat. Är det fukten på hösten, är det kylan på vintern, regnet på våren och sedan hettan på sommaren. Inte så konstigt om husfasaden färg börjar flagna efter bara några år. Det är inte bara färgen som kan göra att huset ser slitet ut, de som bor i storstaden ser att avgaser och nedfall skapa missfärgning på huset efter några år. Då är det dags att tvätta bort alger och missfärgningar, och sedan måla om huset så det ser lika fräscht ut som nymålat.

Ska du byta färg på huset?

Om du har tröttnat på färgen på ditt hus, och har sett andra färger och blivit sugen på att byta, kom ihåg att du måste ansöka om bygglov för den nya färgen. Detta gäller även om du skulle byta material på fasaden om inte materialet har samma färg som den du har på huset. I annat fall gäller det att ansöka i tid så du slipper böter ifall någon av grannarna blir missnöjd och klagar till kommunen.

Så väljer du färg

Funderar du alltså på att måla om huset i en ny färg, be att få hem olika prover och provmåla en bit av fasaden. När du ser färgen på en del av fasaden och ser hur ljuset faller på den, kan du få en klarare bild av hur huset kommer att ta sig i den nya färgen. Kan du inte bestämma dig för vilken av färgerna? Varför inte välja båda? Har du olika partier i huset, till exempel där ni sitter ute och äter? Då kan man välja en färg för den delen av fasaden. Har du en annan del av fasaden som du gärna vill markera på något särskilt sätt? Då kan du välja en färg för den och en annan för resten av huset.

Så målar du tegel, puts eller trä

Många tänker inte på att man faktiskt kan måla tegelfasad. Det förnyar hela din tegel och ger nytt liv åt den. Tala med din färghandlare, och be om färg till teglet. Har du en putsad fasad och inte vet om vilken färg som har använts? Pröva att ta med handen längs fasaden. Om ingen kalkfärg har fastnat på handen är den målad med en silikatfärg. Om du däremot får kalk på händerna har den målats med en kalkfärg.

  • Det först du bör gör är att tvätta fasaden.
  • Ta till hjälp både algtvätt och målartvätt för bästa resultat. Använd först algtvätten, sedan målartvätten.
  • Tvätta nerifrån och upp, annars kan smutsen som du tvättar bort, ge ränder på fasaden som är svår att få bort. Att göra så här, innebär lite extra arbete, men huvudsaken är att du får bort all smutsen även om du tvättar två gånger.
  • Här rekommenderar vi att INTE använda högtryckstvätt på din fasad, om inte det är fråga om en tegelfasad. använder du högtryckstvätten till exempel på trä, är det lätt hänt att vattnet tränger in i träet och ger fuktskador.

Måla träpanel

  • Har du träpaneler på fasaden bör du först skrapa bort den gamla färgen, sedan bör du kontrollera om någon panel behöver tas bort och ersättas med nytt material.
  • Först efter det är det dags att måla den.
  • Om du har ny panel på din fasad, bör du måla först med en grundfärg, sedan måla med önskad färg.

Måla putsad fasad

  • Innan du målar en putsad yta måste du borsta den med en stålborste, då får du bort det som kan vara löst och det är bäst innan du målar.
  • Måla den putsade fasaden med pensel eller roller, eller om du har möjlighet att hyra en färgspruta. I så fall går arbetet väldigt snabbt.

Måla tegel

  • Om du är osäker på vad för slags färg som du ska måla ditt tegelhus i, fråga tidigare ägare vilken sorts färg du ska välja. Annars är risken stor att du väljer fel färg och teglet slutar släppa ut fukt vilket kan leda till fuktskador på ditt hus.
  • Om man vill, kan man även be en hantverkare att lägga på en puts ovanpå teglet och sedan måla det. Då blir fasaden mycket snygg.

Vill du läsa mer om hur man målar en fasad och kommer i kontakt med en målare i Uppsala? Klicka på målareuppsala.net.