Så mörklägger du med gardiner

Det finns många anledningar att mörklägga ett rum. Du kanske vill kunna sova bättre, slippa reflexer och solljus i tv-rutan eller bara skapa en mysigare och mer intim miljö där hemma.
Det finns lika många sätt att mörklägga på som det finns skäl till att göra det.
Mörkläggningsgardiner är en beprövad metod som fungerar i de flesta hem. Här berättar vi mer om hur du ska tänka när du mörklägger med gardiner.

Hitta hotellkänslan med en mörkläggningsgardin

Om du letar efter den där sköna hotellkänslan är en mörkläggningsgardin en utmärkt lösning. Den är lång med tyg som inte släpper igenom mycket ljus och ger dessutom ett sobert och ofta sexigt intryck där den sitter i fönstret. Dröm dig bort till ljusare tider med hjälp av en hotellsvitskänsla.
En skena med dubbla spår kombinerad med skira gardiner på det inre spåret och mörkläggande på det yttre är en både effektiv och estetisk lösning. Detta gör det enkelt att variera mellan avskärmning och mörkläggning – mycket flexibelt och bra. De flesta moderna gardiner levereras med comboband som ger dig möjligheten att skapa just den uppsättning du vill ha.

Det kan lätt uppstå glipor

En annan sak som är bra att ha i bakhuvudet när man ska mörklägga med gardiner är att det lätt kan uppstå en glipa på sidorna eftersom gardinerna då inte sitter helt tätt mot väggen. Ett användbart alternativ när det blir så är att ha gardiner från vägg till vägg i rummet. Ett mycke bra sätt att undvika oönskat ljusinsläpp från sidorna.
En annan snygg och effektiv variant av mörkläggningsgardin är en hissgardin. Den är utmärkt både som mörkläggare och ljuddämpare. En hissgardin är därför en mycket bra variant både i sovrummet och tv-rummet.

En flexibel och användbar variant

Hissgardinen är flexibel och mycket användbar och går att kombinera i ett oändligt antal stilar, tyger och färger. Den går att montera på ett flertal sätt: på väggen, i taket eller i en nisch. Om du använder en nisch så finns risken att det uppstår en glipa, därför fungerar det oftast bäst med montering på vägg eller i taket. I det fallet kan väven gå en bit utanför fönstret. Desto längre ut på väggen gardinen hamnar, desto mindre ljus släpps in.
Vill du ha en mörkläggande gardin men ändå en ljus känsla i rummet? Glöm då inte att du kan hitta mörkläggningsgardiner i alla möjliga färger och mönster – bara fantasin sätter stopp. En ljus mörkläggande gardinväv skyddar faktiskt lika bra mot ljus som en mörk variant. Så när du vill skapa en riktigt mysig miljö i sovrummet. tv-rummet eller barnkammaren så är det bara att välja och vraka bland olika färger.